Ordet “espresso” er kort for det italienske “caffé espresso”, hvilket betyder “kaffe under tryk”. Espresso brygges under tryk og adskiller sig fra almindelig kaffe ved at være væsentligt mere koncentreret, både i smag og konsistens. Endvidere er espresso kendetegnet ved at have et fint lag gyldent skum på toppen. Dette lag kaldes for “crema”.
Ordet ”macchiato” betyder på italiensk plettet. Bogstaveligt betyder espresso macchiatto en plettet espresso. Det er derfor stadig en stærk kaffe, men med en anelse mælk, der lige runder smagen en smule.
Ligeledes betyder ordet ”macchiato” på italiensk plettet. Bogstaveligt betyder latte macchiatto en plettet mælk. Det er derfor en meget svag kaffe, med en anelse espresso, der kommes i efter mælken er blevet skummet så der kommer en brun plet efter espressoen.
Ordet ”cortado” betyder på spansk skåret/afkortet. Hos Kaffekværnen er en cortado bestående af lige dele espresso med lige dele varmet mælk – 50/50. Den er serveret så espressoens “crema” stadig ligger ubrudt på toppen.
Ordet “latte” betyder på italiensk mælk, dvs. kaffe med mælk. Hos kaffekværnen er dette en espresso med varmet, skummet mælk, ca. 2 cm skum.
Ordet ”cappuccino” betyder egentlig ‘kapucinermunk’, betegnelsen skyldes muligvis farveligheden mellem kaffedrikken og kapucinerordenens gråbrune dragt. Den laves af espresso i bunden med skummet, varm mælk og eventuelt et drys kakao. Mængden af mælk er mindre end i en caffe latte, da mængden af skum er større.
Dette er en almindelig caffe latte med karamelsirup i bunden inden der brygges espresso.
Flat white har sin oprindelse i Australien. En flat white består af skummet mælk, og et dobbelt espresso shot. Den kan for nogen minde om en cortado, men har den forskel, at mælken er langt mere skummet, hvilket tillader espresso at dominere smagen , medens den understøttes af mælken, som har en mere fløjlsagtig konsistens.